Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
przepis na włoska pastę
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
mozarella
Skąd wobec tego wziąć oryginalny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – faktycznie warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.