Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu kultowych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co faktycznie lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego typu sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być przekonani, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.