Współcześnie koncentrujemy się na tym, co konsumujemy – wybieramy artykuły coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy tak właściwie spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych liczbach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne towary. Z tego powodu coraz częściej również poszukuje się zamienników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje pod każdym względem odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Często zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one równie dużo produktów odżywczych, ale organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie porządniej. Olśniewającym przykładem solidnego produkty jest kasza jaglana, jaka dawniej gościła na stołach bardzo nieraz a dzisiaj niestety została zapomniana.
dania z kasza jaglana przepisy
Na szczęście coraz to więcej osób docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej oczywiście kaszy. Czemu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to pytanie jest niesłychanie łatwa – kasza jaglana to całkowicie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bo są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej aniżeli szablonową, popularną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu jakkolwiek jest tego warte, ponieważ wrażenia smakowe są w gruncie rzeczy fajne. Dlaczego jednakże musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada bardzo dużo korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt czy też trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest ogromnie właściwym źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, ale nie tylko, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, jakie niezmiernie poprawiają pamięć oraz koncentrację a także dużo idealnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezmiernie bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje oraz przede wszystkim neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą reprezentuje? To świetny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza nadzwyczaj odżywcza i przede wszystkim lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, jakim wbrew pozorom słuszny przyrządzona powinna niezmiernie smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik rzadko spotykany właśnie dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.